In en om het huis

Elektrische apparaten

Elektrische apparaten, elektrische leidingen, stopcontacten en snoeren creeëren zowel een elektrisch veld als een magnetisch veld als er stroom doorheen gaat (laagfrequente straling).

Sommige volwassenen en kinderen zijn gevoelig voor de aanwezigheid van elektrische apparaten in de slaapkamer. Kies liever voor een wekker op batterijen op het nachtkastje dan voor een elektrische wekker. Zorg er ook voor dat de stekkers van andere electrische apparaten ’s nachts uitstaan. Voor kinderen die gevoelig zijn voor straling zijn waterbedden, elektrische bedden en matrassen met metalen binnenvering een minder goede keus. Voor hen is het aan te raden om een bed aan te schaffen waar zo min mogelijk metaal in verwerkt is vanwege het feit dat metaal fungeert als een antenne. Ook kunnen Floww Health Technology en een aardingsmatje een bijdrage leveren aan een gezonde nachtrust.

In Nederland hebben wij een tweepuntsstekker. Je kunt deze stekker op twee verschillende manieren in het stopcontact steken. In sommige landen heb je een driepuntsstekker, waardoor je de stekker maar op één manier in het stopcontact kunt steken. Dit is om ervoor te zorgen dat als je een elektrisch apparaat uit zet, je zowel het elektrische veld als het magnetische veld reduceert. Bij de Nederlandse stekkers weet je niet of dat gebeurt, tenzij je het na meet. Het kan zijn dat je alleen het elektrisch veld hebt gereduceerd, maar dat het magnetisch veld nog wel in volle sterkte aanwezig is. Mensen die gevoelig zijn voor straling kunnen daarom in de slaapkamer ‘s nachts het best de stekkers van alle elektrische apparaten uit het stopcontact halen.

Slimme meter

Steeds meer elektriciteitsmaatschappijen stappen over op de ‘slimme meter’. Dit is een elektriciteitsmeter die op afstand je meterstanden in de gaten houdt. Het voordeel hiervan is dat je als gebruiker direct je energiegebruik kunt monitoren. Het grote nadeel van deze slimme meter is dat in feite een mini-zendmast is die in je meterkast geplaatst wordt. De monitoring gebeurt namelijk op basis van draadloze technologie.
Een slimme meter is voor mensen die bewust om willen gaan met straling een niet zo een slimme optie. In Nederland ben je nu gelukkig nog vrij voor de keuze of je wel of geen slimme meter wilt. Als OXXIO je energieleverancier is dan wordt er standaard een slimme meter geïnstalleerd. Je kunt je slimme meter onklaar laten maken door de energiemaatschappij en/of de netbeheerder zodat hij niet meer ‘straalt’. Alles hierover vind je hier

Spaarlampen

Spaarlampen zijn goed voor het milieu, maar lijken minder goed voor de gezondheid te zijn. Een LED lamp heeft een uitstraling van 230 Hz. Een klassieke gloeilamp van 350 Hz. Een spaarlamp heeft een uitstraling van 26,740 Hz! ( zie foto).
Daarnaast heeft de spaarlamp qua uitstraling geen mooie sinusgolf maar een voor ons organisme zeer belastende onregelmatige golf. Spaarlampen, vooral die van minder goede kwaliteit, kunnen een flikkerend licht veroorzaken. Dit wordt vaak als hinderlijk
ervaren en het kan leiden tot hoofdpijn/migraine, vermoeide ogen, een gebrekkige concentratie, verergerde symptomen bij mensen met epilepsie, de ziekte van Menière, enz.

Voor mensen die gevoelig zijn voor straling is het aan te raden om de spaarlampen te vervangen gewone gloeilampen (nog moeilijk verkrijgbaar) of door LED lampen. Spaarlampen zorgen voor bovendien voor veel dirty electricity.

Overige tips:

 

DeelTweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someoneShare on Facebook0

Geef een reactie