Telefoongebruik

Mobiele telefoons: voorzichtigheid geboden bij kinderen

Op steeds jongere leeftijd krijgen kinderen tegenwoordig een mobiel; bijna elke middelbare scholier heeft er één. Maar hoe veilig is het gebruik van een mobiele telefoon eigenlijk?

Mobiele telefoons staan sinds 2012 op de lijst ‘mogelijk kankerverwekkend’ van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) en de Raad van Europa adviseert sinds 2011 om mobiele telefoons uit scholen te weren. Zij komen tot hun conclusies na het bestuderen van wetenschappelijke onderzoeken.

Kinderen hebben een dunnere schedel dan volwassenen waardoor deze doorlaatbaarder is voor straling van de mobiele telefoon. In de afbeelding hieronder is  te zien dat de straling dieper de schedel binnendringt. In een onlangs verschenen wetenschappelijk artikel wordt uitgelegd waarom kinderen meer straling absorberen en wat de consequenties daarvan zijn.

effect straling kinderen

Steeds vaker worden jongeren vanuit de overheid voorgelicht hoe bewust om te gaan met de mobiele telefoon. In deze voorlichtingsfolder van de Belgische Gemeente Watermaal-Bosvoorde krijgen jongeren 11 bruikbare en praktische tips voor gezond en verantwoord mobiel telefoon gebruik. In België en Frankrijk is het sinds kort ook verboden om reclame te maken voor mobiele telefoons voor jongeren onder de 14. En in Frankrijk is het sinds januari van dit jaar zelfs verboden om reclame te maken voor mobiele telefoons zónder gebruik van headset.

lyon kinderen onder 12 geen mobieltje

Tips bewust mobiel telefoongebruik

Hierbij onze tips voor bewust mobiel telefoongebruik:

1) Draag een mobiele telefoon niet op het lichaam. Steeds meer meisjes dragen hun mobiele telefoon in hun BH. Er zijn zelfs speciale BH’s te koop met een vakje voor de mobiele telefoon. Er staan waarschuwingsfilmpjes  op internet om het dragen van de mobiele telefoon in de BH te voorkomen omdat het mogelijk de kans op borstkanker vergroot. Over dit item ging laatst nog een uitzending van Dr. Oz. Een mobiele telefoon in de broekzak schijnt slecht te zijn voor de kwaliteit van sperma. Spierspanningstesten (kinesiologie) tonen aan dat het dragen van een mobiele telefoon op het lichaam het lichaam verzwakt en verstorend werkt.

save the girls over mobiele telefoons in bh

2) In de gebruiksaanwijzing van de mobiele telefoon staat dat je de mobiele telefoon nooit rechtstreeks tegen het oor aan moet houden, maar een afstand van 15 mm van het oor moet houden. Gebruik liever een headset of de speaker.

Advies in gebruiksaanwijzing Blackberry om mobiel van het oor af te houden

3) Kies eerder voor het sturen van een berichtje dan te bellen. SMS’en of Whatsappen zijn een stralingsarmere manier om te communiceren dan bellen. Als je toch belt, hou het gesprek dan zo kort mogelijk.

4) Mobiele telefoons horen s’nachts niet in de slaapkamer thuis. Veel jongeren slapen tegenwoordig met een mobiele telefoon op het nachtkastje of zelfs onder het hoofdkussen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een mobiele telefoon in de slaapkamer de nachtrust verstoort. Daarnaast zijn er veel jongeren die s’nachts sms’en whatsappen. Dit heeft een negatieve effect op de nachtrust. Wil je toch gebruik kunnen maken van de wekkerfunctie van je mobiele telefoon, zet de telefoon dan op vliegtuigstand. Er wordt dan geen contact meer gezocht met zendmasten waardoor hij niet meer ‘straalt’. Ook draadloze huistelefoon (DECT-telefoons) horen niet in de slaapkamer thuis. Voor deze telefoons geldt qua straling hetzelfde als voor mobiele telefoons.

5) Een smartphone is geen speelgoed. Wil je je kind toch spelletjes laten doen of foto’s laten kijken op een smartphone, bijvoorbeeld om een jengelmomentje in het openbaar vervoer of bij familiebezoek te overbruggen, zorg dan dat deze op vliegtuigmodus staat. Hierdoor maakt de mobiele telefoon geen verbinding meer met een draadloze netwerken en is er geen (mogelijk schadelijke) straling meer.

vliegtuigstand android2_iPhone_Airplane_mode
6) Koop een telefoon met een zo laag mogelijke SAR-waarde. SAR staat voor Specific Absorption Rate. Dit geeft aan hoeveel radiostraling , uitgedrukt in Watt/kg, je mobieltje afgeeft en wordt opgenomen door onze hersenen.  Het toegestane maximum voor mobiele telefoons is 2,0 Watt/kg.

SAR waardes

7) Overweeg om je smartphone te vervangen door een ouderwetse GSM. Een smartphone zoekt de hele dag door naar verbinding met een zendmast en/of internet. Bij een ouderwetse GSM is dat niet het geval. Wel hebben ouderwetse GSM’s doorgaans een hogere SAR-waarde, dus geven ze meer straling af als je belt.

8) In een trein, de auto of een gebouw moet de mobiele telefoon harder zenden om contact te kunnen maken met een zendmast. Er komt dan meer straling vanaf. Als je in de auto, trein of metro zit kun je beter even wachten met bellen of surfen op internet.

9) Er zit ook een uitknop op de mobiele telefoon: gebruik deze eens wat vaker… Veel jongeren (en ook ouders) zijn een groot deel van hun tijd bezig met hun mobiele telefoon. Het wordt door velen gezien als een verrijking van hun leven, maar de vraag is in hoeverre dat daadwerkelijk zo is.  Steeds vaker zijn er oproepen te zien op internet om de mobiele telefoon wat vaker uit te zetten zoals de volgende video’s: actrice Halina van Reijn roept op tot een mobielloze zondag, telefoonprovider Ben heeft een video over de revolutionaire uitvinding genaamd ‘uitknop op je mobiel’, en een stel Amerikanen hebben er videoclip over gemaakt.

zombie_apolcalypse

10) Er zijn allerlei gadgets op de markt om de impact van mobiele telefoonstraling  te verminderen,  zoals hoesjes en stickers. Met de opmerking erbij dat gadgets altijd gecombineerd dienen te worden met bewust mobiel telefoongebruik, adviseer ik zelf de mobileFloww. Deze heeft niet alleen een positieve invloed bij het bellen, maar ook als er gesurft wordt op internet, zoals te zien is in onderstaande video, waarin prof. dr. Anna van Wersch de mobileFloww uittest. In deze video is bovendien te zien wat het effect is van de mobiele telefoon op bloed.

11) Download Green Swan’s Too Close™APP. Deze app zorgt ervoor dat de mobiele telefoon  een hoorbaar signaal afgeeft zodra hij te dicht bij het lichaam gehouden wordt. Hij kan zelfs zo ingesteld worden dat hij door kinderen niet onklaar kan worden gemaakt.

De draadloze huistelefoon is óók een soort mobiele telefoon

De draadloze huistelefoon is meestal gebaseerd op DECT-technologie. Een DECT-telefoon zendt 24 uur per dag en er komt veel straling vanaf, zoals te zien (en horen) in deze youtubevideo. Je kunt enorm ‘besparen op straling’ door deze DECT-telefoon te vervangen door een eco-Dect. Deze zendt enkel als er daadwerkelijk telefoonverkeer is. Ook kan de hoeveelheid straling die er vanaf komt via de instellingen verminderd worden. Enkele goede eco-DECT-telefoons vindt je hier; voor een paar tientjes zijn ze al te koop.

 

mobieletelefonie

 

DeelTweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someoneShare on Facebook0

Geef een reactie