Gestreste en oververmoeide kinderen door straling mobiele telefoon

Pubers en hun mobiele telefoons: ze zijn er dagelijks mee in de weer om hem ’s nachts onder het hoofdkussen te leggen zodat geen enkel berichtje gemist kan worden. Dit vaak tot grote ergernis van ouders die hun kind onrustig zien app’en en sms’en en zich storen aan de virtuele cocon waar hun kind in gezelschap in zit. Veel ouders hebben de strijd met de mobiele telefoon opgegeven omdat ‘iedereen het tegenwoordig doet’ en ‘je het niet meer kunt verbieden in deze tijd’. Ook zien steeds minder ouders de noodzaak er van in de mobiele telefoon uit de slaapkamer te weren: als hun kind om half 12 ’s avonds nog ligt te giebelen in bed, terwijl er een blauw schijnsel onder de slaapkamerdeur vandaan komt, wil dat zeggen dat andere ouders het ook goed vinden. Met het argument ‘omdat ik het zeg’ maak je anno nu geen indruk: de mobiele telefoon is een eerste levensbehoefte geworden die tot op het bot verdedigd wordt.

Impact straling vergelijkbaar met 20 blikjes energy-drink mee naar school

Voor ouders die zich al een tijd irriteren aan het mobiele telefoongebruik van hun kind is er goed nieuws: er zijn ijzersterke en overtuigende argumenten beschikbaar om het mobiele telefoongebruik van je kind te verminderen en de mobiel ’s nachts uit de slaapkamer te krijgen. Sterker nog: je kind als een Siamese tweeling vergroeid laten zijn met zijn of haar mobiel heeft mogelijk minstens net zoveel negatieve gevolgen als je kind 20 blikjes energy-drink mee naar school geven.

Het is in de wetenschap al lang bekend dat straling van mobiele telefoons gezondheidsklachten kan veroorzaken zoals vermoeidheid, in- en doorslaapproblemen, hoofdpijn en stress. Ook wordt het in verband gebracht met gedragsveranderingen, ADHD en concentratie- en geheugenproblemen. De Yale Universiteit ontdekte dat muizen die als foetus waren blootgesteld aan mobiele telefoonstraling ADHD-achtig gedrag vertoonden. Ook kunnen kinderen er overprikkeld van raken.

Voor veel ouders komt dit als een verrassing en ze vragen af zich waarom de overheid hier niks over meldt. Dit heeft te maken met dat er voor de overheid een wezenlijk verschil is tussen of iets gezondheidsklachten kan veroorzaken of dat iets schadelijk is. Gezondheidsklachten gaan over of straling klachten als vermoeidheid, hoofdpijn of stress kan veroorzaken; schadelijkheid gaat over of straling kanker, DNA-breuken, onvruchtbaarheid of lekken van de bloed-hersenbarrière kan veroorzaken. Gezondheidsklachten zijn geen reden om van hogerhand maatregelen te nemen, schadelijkheid wel.

Draadloze technologie is ingevoerd zonder dat de langetermijneffecten bekend waren

Draadloze technologie is ingevoerd zonder dat de langetermijneffecten bekend waren. Niemand kan met zekerheid zeggen dat straling schadelijk is maar ook niemand kan zeggen dat het niet zo is. Ondertussen wordt er gebruik gemaakt van deze technologie alsof bewezen is dat het veilig is. Vanuit de wetenschap en de praktijk komen steeds meer aanwijzingen dat straling negatieve effecten kan hebben op de gezondheid en het gedrag, met name van kinderen. De Raad van Europa adviseert daarom sinds 2011 mobiele telefoons en wifi uit scholen te weren en de WHO heeft de mobiele telefoon opgenomen op de lijst ‘mogelijk kankerverwekkend’. Het Centrum van Jeugd en Gezin (CJG), waar ook de consultatiebureaus onder vallen, adviseren op hun website om bewust om te gaan met de mobiele telefoon en de straling daarvan waar mogelijk te verminderen.

Hoeveel aanwijzingen wil je als ouder hebben? Tot de overheid er een officiële uitspraak over doet? Net als met roken kan het wel jaren duren voordat er vanuit de wetenschap en politiek consensus is over de vraag of straling al dan niet schadelijk is; meer onderzoek is nodig. Ondertussen loopt jouw kind wellicht dagelijks risico.

omdenkertje straling gezondheid

In dialoog met je kind: ijzersterke argumenten voor jou als ouder

Heeft jouw kind concentratieproblemen op school, in- en/of doorslaapproblemen, is hij of zij gestrest, opgefokt of vaak moe? Denk dan eens aan straling! Op deze website staan tips om de blootstelling aan straling te verminderen en er bewust mee om te gaan, zoals ’s nachts de mobiel op vliegtuigstand zetten en de wifi uitschakelen. Neem eens de proef op de som samen met je kind. Met dit document van meer dan 600 kantjes A4 vol wetenschappelijke onderzoeken kom je als ouder goed beslagen ten ijs en heb je voldoende argumenten in handen om de dialoog met je kind aan te gaan en hem of haar iets los te weken van de mobiele telefoon. Sterker nog, met alles wat er nu bekend is over straling zou je het bijna je ouderlijke plicht kunnen noemen het te doen.

 

Mien en Henk

DeelTweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someoneShare on Facebook0

Geef een reactie