Zorgen over wifi in school

Wifi in school: steeds meer mensen maken zich er zorgen over. In Australië werd de discussie over de veiligheid van wifi op school onlangs aangezwengeld door de documentaire Wi-fried. De makers gingen op zoek naar een antwoord op de vraag of straling van draadloze apparaten negatieve gezondheidseffecten kan hebben. In de documentaire komen verschillende internationale specialisten op het gebied van straling aan het woord, waaronder professor dr. Devra Davis, hersenchirurg Charlie Teo en voormalig hoofd van Microsoft Frank Cleggen. De specialisten zijn het met elkaar eens dat draadloze technologie enorme voordelen heeft  voor de samenleving, maar dat het belangrijk is er zorgvuldig mee om te gaan vanwege gezondheidsrisico’s.

Juf zet wifi uit

In de documentaire laat een lerares zien hoe met een simpele maatregel de wifi in het klaslokaal uit te zetten is  zodra deze niet meer gebruikt wordt.

Ook Nederlandse ouders maken zich zorgen

Ook in Nederland maken steeds meer ouders zich zorgen over de gezondheidsrisico’s van draadloos internet op school. Zo kwam onlangs de website www.denkzelfna.com online. Deze website roept ouders, docenten en schoolbestuur op kritisch naar dit onderwerp te kijken en niet klakkeloos de informatie van de overheid over te nemen. Beleid loopt immers jaren achter op wetenschap en de praktijk. Op de website zijn meerdere voorbeeldbrieven  te downloaden waarmee ouders de gezondheidsrisico’s van wifi onder de aandacht kunnen brengen op de school van hun kind.

Overheden nemen voorzorgsmaatregelen

Zorgen over de gezondheidsrisico’s van wifi in school zijn niet nieuw. De Raad van Europa heeft in 2011 een resolutie aangenomen waarin ze adviseert draadloos internet uit scholen te weren en te kiezen voor een verbinding met draad. In Frankrijk is wifi sinds 2014 bij wet verboden in créches voor kinderen tot 3 jaar en moet het gebruik op scholen zoveel mogelijk worden beperkt. In Israël is wifi  in kleuterklassen (tot 6 jaar) sinds 2013 verboden. Rusland ontraadt het gebruik van wifi op scholen. En in Argentinië wordt gewerkt aan een wet om wifi in school te verbieden.

Meer wifi in Nederlandse scholen

Terwijl steeds meer landen voorzorgsmaatregelen nemen, wordt het draadloos netwerk in Nederlandse scholen juist opgeschaald.  Het kabinet wil dat alle Nederlandse scholen in 2017 snel internet hebben. Binnenkort start Apple samen met een bedrijf voor educatieve software  (Gyzny) een campagne waardoor ieder kind voor 60 euro per jaar de beschikking heeft over een tablet, zowel op school als thuis.

 

DeelTweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someoneShare on Facebook0

Geef een reactie