Zwangerschap

Artsen roepen op foetus te beschermen tegen draadloze straling

Onlangs werd in Amerika het Babysafe Project gelanceerd, een initiatief van artsen, wetenschappers en non-profitorganisaties. ‘Bescherm je baby tegen draadloze straling’  is het motto van o.a. Dr. Hugh Taylor, hoofd van de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van de Yale Universiteit en Dr. Devra Lee Davis van de Universiteit in Berkeley.

Drie redenen om de foetus beschermen tegen de draadloze straling afkomstig van o.a. laptop en mobiel:

1. Het is nog niet bekend of draadloze technologie veilig is omdat het is ingevoerd zonder dat de langetermijneffecten voldoende onderzocht en bekend zijn (lees meer)
2. Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat blootstelling aan straling tijdens de zwangerschap neurologische effecten en gedragsproblemen kan veroorzaken (zie links onderaan pagina)
3. Voorkomen is beter dan genezen.


Video: dr. Hugh Taylor over straling


Video: dr. Devra Lee Davis: Is straling van invloed op de zwangerschap?

Advies om blootstelling aan straling te verminderen

Het  advies voor zwangere vrouwen is om blootstelling aan straling waar mogelijk te verminderen. Denk aan het uitschakelen van de wifi in de nacht, geen laptop of tablet op schoot gebruiken en de mobiele telefoon zo ver mogelijk van de buik vandaan houden en niet op het lichaam dragen. Ook wordt afgeraden om tijdens het werk in de buurt van een wifi-router te werken (hoe dichter bij de wifi-router, hoe sterker de straling). Op deze website zijn nog meer tips te vinden om de blootstelling aan straling te verminderen.

Naast dat het beter is voor je baby om de hoeveelheid straling te verminderen, is het ook nog eens super hip. Volgens Yvon Tuinte-Zwanenburg, verloskundige en auteur van het boek “Mindful Zwanger Zijn’, past bewust omgaan met straling bij Mindful zwanger zijn (lees artikel).

Straling verminderen baby door stralingsarme babyfoon

Zorg voor een stralingsarme babykamer

Volgens jeugdarts Daniëlle Cheriex staat straling als belastende omgevingsfactor te weinig op het netvlies bij zowel ouders als de jeugdgezondheidszorg.

Daniëlle Cheriex: “Ik werk bijna dertig jaar als jeugdarts op verschillende consultatiebureaus. Als jeugdarts houd ik mij bezig met collectieve preventie. Ik houd de belastende- en beschermende factoren voor de ontwikkeling en de gezondheid van een kind voor ogen. Straling kan een belastende factor zijn. Niet iedereen is er even gevoelig voor, maar kinderen, en baby’s vooral, zijn erg kwetsbaar omdat hun organen, klieren en hersenen nog volop in ontwikkeling zijn.”(bron)

Volgens stralingsbioloog Huub Smolders is er in de meeste baby- en kinderkamers te veel elektromagnetische straling meetbaar afkomstig van draadloze apparaten zoals de babyfoon en draadloos internet. Ook worden deze kamers steeds ‘slimmer’: babyfoons met camera, rompertjes die aangeven of de baby verhoging heeft, een sensormatje dat de beweging en de ademhaling van het kind registreert… Volgens Smolders beseffen weinigen dat deze slimme apparaten veel elektromagnetische straling uitzenden, wat een negatief effect kan hebben op de gezondheid en op het welbevinden van het kind. Hij raadt ouders en zwangeren dan ook aan om de straling in de babykamer te laten meten (bron).

Tip voor zwangeren: laat de babykamer meten op straling!

Floww-banner-baby_1097x365

Beschermende zwangerschapskleding

Het uit voorzorg verminderen van blootstelling aan straling tijdens de zwangerschap is niet altijd mogelijk. Voor deze situaties is er beschermende zwangerschapskleding op de markt.
Het Belgische bedrijf  Belly Armor verkoopt o.a. buikbanden, dekentjes en borstvoedingsdoeken om de foetus te beschermen. Ze hebben tevens een hele informatieve Nederlandstalige website.
Zwangere vrouwen kunnen voor stralingswerende zwangerschapmode terecht bij Amazon.com

zwangere vrouw met laptop en telefoon

Zwangere vrouwen aan het woord

 

 

DeelTweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someoneShare on Facebook0

Geef een reactie